Wat zegt de pH-waarde over een schoonmaakmiddel?
Wat zegt de pH-waarde over een schoonmaakmiddel?
In de schoonmaak kunnen we niet zonder schoonmaakmiddelen. Afhankelijk van het doel, wordt een bepaald schoonmaakmiddel gebruikt. Je wilt namelijk zo effectief mogelijk vervuiling of aanslag verwijderen.
Alle vloeistoffen hebben een pH-waarde, de pH is een maat voor de zuurte graad van een vloeistof. De pH-waarde heeft een schaal van 0 tot 14; Hoe lager de pH waarde hoe zuurder het product is, hoe hoger de pH waarde hoe meer alkalisch het product is. Maar wat betekend dit nu voor de keuze in schoonmaakproducten? Nou op zich is de basis vrij eenvoudig: Schoonmaakproducten met een lage pH waarde zijn vooral goed in het verwijderen van kalkaanslag en roest, schoonmaakproducten met een hoge ph waarde zijn vooral goed in het verwijderen van vetten.
Bekende voorbeelden van alkalische reinigers zijn zeep, soda of amonia. Een alkalische reiniger is altijd ontvettend en is dus niet geschikt voor vervuiling als roest of kalk. Hoe alkalischer de vloeistof des te beter deze ontvet. Vetten zijn in de basis zuur, daardoor heeft het een alkalische tegenhanger nodig om deze vervuiling te reinigen.
De effectiviteit van een middel zit hem deels in de pHwaarde van dat middel. Maar in hoeverre zegt die waarde nu eigenlijk iets over de effectiviteit ervan?
Laten we er iets verder op in gaan.
Met de pH-waarde wordt namelijk gemeten wat de zuurtegraad is in een vloeibare oplossing. Die oplossing is in dit geval dus het schoonmaakmiddel. Alle medewerkers in de schoonmaakbranche hebben wel eens schoonmaakmiddelen gebruikt met verschillende pH-waarden. Maar wat zegt die waarde dan precies? Wanneer er op een product staat: 0, dan betekent het dat dit product een zuur schoonmaakmiddel is. Is de waarde 14, dan betekent dit dat het middel alkalisch is. Een pH-waarde van 7 is neutraal. Alles daaronder wordt dus gezien als zuur en alles daarboven als alkalisch. Elke stap in de pH-waarde maakt het product tien keer sterker. pH 6 is dus al tien keer zuurder dan pH 7, maar pH 4 is dus al 1000 keer zuurder dan 7!
Zure reinigingsmiddelen (denk hierbij aan schoonmaakazijn, mierenzuur) kunnen kalk en roest verwijderen. Het is dan ook geen fabeltje dat Cola (pH waarde 2,5) roestige spijker weer mooi kan laten glimmen. Hoe sterker het zuur, hoe sterker de roest / kalk verwijderende werking is.
Elk middel een ander doel
Omdat elk middel een ander doel heeft, bevatten schoonmaakmiddelen niet dezelfde zuurwaarden. Wil je bijvoorbeeld de douches op de sportschool ontkalken, dan is een zuurder middel effectiever. Zuur gebruik je namelijk tegen kalk. Wil je iets ontvetten? Gebruik dan een alkalische reinigingsmiddel, de belangrijkste eigenschap daarvan is dat ze vetten verwijderen. Hoe sterker alkalisch hoe krachtiger de ontvettende werking is.
Maar pas wel op, een doucheruimte die niet regelmatig gereinigd is zal een opbouw van kalk en vetten vertonen. Kalk afkomstig van het kraanwater, de vetten afkomstig van shampoo, douchegel en huid. In deze situatie zul je beide producten afzonderlijk van elkaar moeten gebruiken. Nooit tegelijk!
Begin met het verwijderen van de vetten door het gebruik van een ontvetter, daarna verwijder je de kalkaanslag met een zure reiniger.
Gebruik bij extreem zure en alkalische schoonmaakmiddelen altijd handschoenen. Doe je dit niet dan kunnen er serieuze gevolgen optreden zoals blaren of andere huidirritaties. Dat willen we natuurlijk voorkomen! Voor het juiste gebruik kan je altijd het veiligheidsinformatieblad raadplegen.
Optimaal schoonmaken
Om optimaal schoon te maken, spelen meer factoren een rol dan alleen pH-waarden. Om dit gemakkelijk uit te leggen gebruiken we de “cirkel van sinner” Deze theorie gaat uit van vier factoren die een rol van betekenis hebben om iets schoon te maken. Al deze factoren hebben invloed op elkaar. Als een factor groter word moet een van de andere factoren kleiner worden. Om jou te helpen het optimale schoonmaakresultaat te krijgen, geeft Al deze factoren hebben invloed op elkaar. Als de ene factor groter word moet een van de andere factoren kleiner worden.
Als je een degelijk schoonmaakmiddel gebruikt heeft dit invloed op de cirkel, andere factoren zullen daardoor kleiner worden. Zo kan een goed schoonmaakmiddel bijvoorbeeld de tijd verkorten.
Mechanise arbeid
Werk je met een schrobzuigmachine dan meestal ten goede komen aan het resultaat. In ieder geval zorgt deze mechanise toepassing ervoor dat andere factoren van de cirkel kleiner worden.
Temperatuur
Een hogere temperatuur verwijderd vaak gemakkelijker vuil. Dit is niet te realiseren tijdens het moppen van de vloer, maar wel tijdens het gebruik van bijvoorbeeld de vaatwasmachine.
Tijd
Als je alle tijd hebt kun je ook schoonmaken zonder schoonmaakmiddel, schrobmachine en warmte. Gelukkig zijn er dus voldoende methodes om ervoor te zorgen dat we tijd besparen.
Geschreven door:
Linda van Vugt
Bekijk hier alle blog's van Linda
|
Vond je het leuk en interessant om deze blog te lezen?
Je kunt ook een gratis schoonmaakplan downloaden. Klik op deze link om alles te lezen over een schoonmaakplan of vul het onderstaande formulier in om hem direct te ontvangen.