Vuil in je badkamer, hoe maak je dat goed schoon?
In de badkamer tref je verschillende soorten vervuiling aan zoals stof, huidresten, haren, kalkaanslag, (huid)vetten, zeepresten, en soms ook schimmels. Verschillende soorten vervuiling betekend vaak ook verschillende reinigingsmethoden. Ik vertel je graag hoe je dit het beste kunt aanpakken.
Vervuilingen
De vervuiling die de meeste mensen in hun badkamer aantreffen zijn stof, haren en huidresten, kalkzeep(zeepresten), huidvet en kalk. Stoffige vervuiling en haren zijn makkelijk te verwijderen vooral als badkamer droog is, doe dit dus ook als eerste. Je kunt hiervoor een plumeau gebruiken of gewoon de stofzuiger. Let wel even op dat de stofzuiger niet in aanraking komt met water!
Kalk zie je heel goed op de kraan, het ziet eruit als een witte waas waardoor de kraan niet meer mooi blinkt, maar ook als witte vlekken op de randen van tegels. In al ons drinkwater zit kalk, als water verdampt blijft er kalkaanslag achter. Woon je in een gebied met kalkrijk water dan moet je regelmatig flink aan de bak. Vooral bij de warme kraan (omdat hier het water door de warmte sneller verdampt), heb je er sneller last van. Kalkzeep (zeepresten) samen met huidvet zie je vaak op de douche wand en douche vloer, met name als je een lichte of donkere vloer hebt. Het ziet eruit als een soort grauwe aanslag of de bekende roze aanslag in de voegen. Soms zit er ook zwarte aanslag dit zijn vaak schimmelachtige vervuilingen. Deze ontstaan makkelijk in warme vochtige ruimten die slecht geventileerd worden.
Werkwijze
Maak voordat je begint met het schoonmaken van douchetegels met een (periodieke) Sanitairreiniger/Ontkalker altijd eerst de wand, de vloer en met name de voegen goed nat met de douchekop. De tegels van je douchewand zijn (meestal) bestand tegen een ontkalker maar de voegen welke veel kalk bevatten niet. Door de voegen eerst goed nat te maken zullen ze verzadigd raken en daarna minder reinigingsmiddel opzuigen. Hierdoor kan het reinigingsmiddel niet of nauwlijks in de voeg dringen en blijft de voeg onbeschadigd.
Let op als er natuursteen is gebruikt in de badkamer! Natuursteen bevat ook vaak kalk en dan kan er niet worden gereinigd met een ontkalker/zure reiniger (PH0-7). Test altijd eerst op een onopvallende plaats door een druppeltje reinigingsmiddel op de natuursteen aan te brengen. Als het gaat bruisen of schuimen dan bevat de steen kalk en kun je niet reinigen met een ontkalkend reinigingsmiddel zonder blijvende schade aanrichten die bijna niet meer te herstellen is.
Om opgebouwde en vastzittende kalkresten makkelijk te verwijderen van wastafels, tegels en kranen gebruik je zure (PH 0-3) Ontkalker/Sanitairreiniger. Zure reinigingsmiddelen zijn vaak agressief en kostbaar. Gebruik deze reinigers alleen als het nodig is. In vaktermen noemen we dit periodieke reiniging. Dagelijkse Sanitairreinigers zijn minder zuur en minder agressief deze kun je veilig vaker gebruiken. Een dagelijkse Sanitairreiniger kan vaak zowel lichte kalkaanslag als lichte vettige (huidvetten en zeepresten) vervuiling reinigen. Naast kalk zijn zeepresten (kalkzepen) en huidvetten de voornaamste vervuiling in een badkamer. Huidvetten en zeepresten zijn vettige vervuilingen en die verwijder je makkelijker met een alkalische (PH 8-14) reiniger zoals bijvoorbeeld de Sanet Alkastar.
Slimme tip van Lars ;-)
Het periodiek grondig reinigen van een badkamer is best een hele klus, maar als je de badkamer goed bijhoudt kun je dit uitstellen. Neem na het douchen even de moeite om de wanden en de vloer te ontdoen van zeepresten door deze met je douchekop weg te spoelen naar het afvoerputje. Maak dan de wanden en de vloer droog met een trekker. Als laatste droog je de kranen en de douchekop met een doek of een handdoek. Ben je klaar bent in de badkamer en je hebt je tanden gepoetst? spoel dan je wastafel schoon en droog deze met een doek of met je handdoek voor je deze in de wasmand deponeert. Voor een optimale hygiëne in de badkamer moet je dagelijks de kranen, de wastafel en de lichtschakelaars en deurklinken even afnemen met een klamvochtige microvezeldoek en een beetje ready to use Sanitairspray. Hiermee verwijder je eventuele lichte vervuilingen en ruikt het ook nog lekker. Dit kost een beetje tijd (een paar minuten) en discipline (je moet het wel doen), maar dan hoef je deze klus echt minder vaak te doen en blijft je badkamer echt langer stralend en hygiënisch schoon.
Stap voor stap:
-
Verwijder alle spullen van de vloer.
-
Verwijder stof van radiators of kastjes d.m.v. een plumeau.
-
Stofzuig de vloer om zeker te zijn dat al het vuil weg is.
-
Vul een emmer met lauw water (Max. badwater temperatuur) en doseer de juiste hoeveelheid sanitair reiniger zoals aangegeven op het etiket. Als alternatief kun je ook een ready to use spray in combinatie met een (rode) microvezeldoek gebruiken.
-
Maak een microvezeldoek nat in de emmer en wring deze stevig uit tot deze klamvochtig is. Een microvezeldoek werkt niet optimaal als hij te nat is.
-
Neem met deze doek alle wanden, lichtschakelaars, wastafel, douchewand, kraan en doucheapparatuur af.
-
Werk altijd van schoon naar vuil!
Om een perfect resultaat te krijgen in de douchehoek, kun je de wanden reinigen met een sanitairspons.
-
Vul een emmer met lauw water en doseer de juiste hoeveelheid sanitairreiniger zoals aangegeven op het etiket.
-
Maak de sanitairspons nat in de emmer met water en sanitairreiniger.
-
Schuur vervolgens langs alle tegels, douchewand, kraan, armatuur en wastafel.
-
Gebruik een rode spons (sanitair) met een krasvrij wit schuuroppervlak. Gebruik alleen een schuurspons met een groene pad voor echt harnekkige vervuiling, maar test altijd eerst op een onopvallende plaats of je met deze spons de ondergrond niet beschadigd.
-
Bevochtig de spons regelmatig in de emmer.
-
Spoel de douchehoek na met koud water.
-
Maak de microvezeldoek nat in de emmer en wring deze stevig uit (klamvochtig).
-
Droog hiermee, de spiegel, de kraan(en), armaturen, wastafel en de wanden af voor een perfect resultaat.
Cradle to Cradle
Ook de sanitaire ruimte zoals een badkamer of toilet is zeer goed te reinigen met Cradle to Cradle reinigingsmiddelen. Bekijk hier alle C2C producten.
Hieronder nog even alle producten op een rijtje:
-
Stof verwijderen door middel van een stofzuiger of plumeau:
-
Periodiek reinigen met een sterke sanitairreiniger
Marketing & Communicatie
|