Reinigen en onderhouden van linoleum, hoe doe je dat?
In het algemeen is linoleum makkelijk te onderhouden en te reinigen. Om die redenen wordt linoleum bijvoorbeeld veelvuldig gebruikt voor vloeren in ziekenhuizen, scholen en andere openbare ruimten met een hoge gebruiksintensiteit.
Ondanks de lange levensduur van deze vloeren, zijn ze wel behoeftig aan onderhoud. Het onderhoud van linoleum vloeren is echter vooral gericht op het verwijderen van beschadigingen (zoals krassen), hardnekkig vuil (zoals vlekken) en om de vloer te voorzien van een nieuwe beschermlaag.
Reinigen
Voor het reinigen van uw linoleum vloeren, wordt er een neutraal schoonmaakmiddel gebruikt. Het schoonmaken van linoleum vraagt namelijk speciale aandacht. Een verkeerd reinigingsmiddel kan de lijnolie uit de vloer verwijderen, waardoor de vloer zwakker wordt. Wij van Avodesch adviseren om bijvoorbeeld Tana Green Care Tawip Vioclean of de Tana Green Care Tanet SR15 te gebruiken, een middel dat niet alleen de linoleum vloer intensief reinigt, maar dat ook de duurzaamheid bevordert.
Onderhoud (nieuw gelegd) linoleum
Zodra de nieuwe vloer is geplaatst is het raadzaam om de vloer te beschermen we noemen dit het conserveren van linoleum. Het conserveren is het aanbrengen van een of meerdere beschermlagen die bestaan uit zogeheten polymeren. In de volksmond noemen wij dit een waslaag aanbrengen. Het aanbrengen van een beschermende waslaag bij een nieuwe linoleum vloer heeft zo haar voordelen.
-
De vloer is eenvoudiger te onderhouden voor de reguliere schoonmaak.
-
Minder kans op slijtage.
-
Mooie uitstraling van het linoleum, u kunt kiezen uit verschillende glans gradaties, namelijk matglans, zijdeglans of hoogglans. Alle vloeren worden behandeld met hoogwaardige coatings of wassen.
Door deze behandeling is uw linoleum vloer niet alleen voor een jaar beschermd, maar glanst uw vloer tevens weer als nieuw.
Oudere waslagen worden verwijderd door neutrale reinigers met speciale machines, hierbij moet zeer nauwkeurig te werk worden gegaan om het linoleum niet te beschadigen door overmatig watergebruik en het verkeerde gebruik van zogeheten diep strippers.
Nadat de oude waslagen zijn verwijderd van de linoleum vloer wordt de vloer weer opgebouwd door het aanbrengen van een of meerdere waslagen met polymeer. Hierbij heeft u ook weer een keuze uit verschillende glans gradaties.
Na de onderhoudsbeurt kunt u kiezen uit verschillende adviezen voor de reguliere onderhoud.
-
Top strippen linoleum
De bestaande vloer heeft een basislaag waar overheen meerdere polymeer- of waslagen zijn aangebracht. Voordeel hiervan is dat alleen de oude waslagen worden verwijderd en weer opnieuw worden aangebracht. Wacht uiteraard niet totdat de basislaag is aangetast, de vloer raakt beschadigd en de reiniging zal opnieuw moeten gebeuren volgens het diep strippen van linoleum.
-
Periodiek onderhoud of opblokken linoleum
Het linoleum krijgt periodiek een behandelbeurt, looppaden en entrees worden behandeld of gecorrigeerd met een waslaag. Deze frequentie kan wel oplopen naar een paar keer per jaar.
Tussenbeurt
Naast het reguliere onderhoud van uw linoleum vloeren, kunt u een zogeheten "tussenbeurt" toepassen. Bij de tussenbeurt wordt uw vloer gesprayd en opgewreven met een high speed poetsmachine. Deze tussentijdse onderhoudsbeurt is bedoeld voor het verwijderen van kleine krasjes en geeft uw linoleum vloer een langdurige glans. De ideale frequentie voor een tussenbeurt hangt af van de mate van vervuiling en de gebruiksintensiteit van de vloer.
Verschillende termen gebruikt bij het linoleum onderhoud:
Dweilwas - polymeer was die vermengt wordt met water en hierna door een mop systeem wordt aangebracht op het linoleum.
Vaak wordt een linoleumvloer in de was gezet (de zogenaamde dweilwas). Dit is niet de efficiëntste oplossing, omdat een waslaag namelijk gaat slijten en hierdoor zie je elk krasje en andere oneffenheid.
Onze voorkeur gaat uit, om de vloer goed te onderhouden met een neutraal vloerreinigingsmiddel (bijv. Tana Green Care Tanet SR15/ Tawip Vioclean ) dat een klein beschermlaagje achter laat. Een zogenaamde redispersibele polymeer. Elke keer als je de vloer reinigt lost het vorige laagje op en breng je een nieuw laagje aan. Zo behoudt de vloer zijn natuurlijke uitstraling.
- Vul een emmer met koud/ lauw water en doseer daarin de juiste hoeveelheid schoonmaakmiddel.
- Vul een tweede emmer met water.
- Maak een mop nat in de emmer waar het schoonmaakmiddel in zit.
- Wring deze uit boven de tweede emmer.
- Maak de linoleum vloer schoon.
- Is je mop vies of te droog? Spoel deze uit in de tweede emmer en wring ‘m uit.
- Drenk je mop in de emmer met schoonmaakmiddel.
- Wring je mop weer uit boven de tweede emmer.
- Ga verder met schoonmaken van de marmoleum vloer.
Herhaal bovenstaande punten vanaf punt 7, tot de hele linoleum vloer schoon is.
Door op deze manier te werken, zal de linoleumvloer schoner worden dan wanneer je met 1 emmer werkt.
Deze producten zijn veilig voor de linoleum/ marmoleum vloer en de schoonmaakmiddelen zijn zuinig in gebruik door de hoge concentratie.
Sprayen of opblokken - plaatselijk krassen en kale plekken op het linoleum bijwerken. Zogeheten looppaden worden eenvoudig bijgewerkt zonder enige hinder.
De spraymethode is de meest efficiënte manier om een linoleum-/marmoleumvloer in topconditie te houden en de levensduur ervan te verlengen.
Bij het opwrijven door middel van een hoge-toerenmachine wordt gebruik gemaakt van een rode opblokpad. (bijv. Twister groen/ rode pad) Het opwrijven zorgt ervoor dat het vuil niet aan de vloer hecht, kleine verstoringen en krassen hersteld worden en de glans behouden blijft. Bijkomend voordeel is dat er geen water nodig is, waardoor bacteriën geen kans krijgen zich te ontwikkelen. Bovendien kunt u tijdens de behandeling gewoon over de vloer lopen.
Sprayen en opblokken is alleen mogelijk wanneer er nog voldoende polymeer op de vloer aanwezig is. Wanneer dit niet het geval is, dan is het noodzakelijk om de linoleumvloer te topcoaten.
Topstrippen of topcoaten - als het sprayen of opblokken van linoleum onderhoud niet meer volstaat dan gaan we de linoleum vloer topstrippen of topcoaten, de bovenste polymeer laag wordt verwijderd of gestript, na deze dieptereiniging krijgt het linoleum weer een of twee nieuwe lagen met polymeer.
Topcoaten houdt in dat de vloer met een hechtigingsreiniger gereinigd wordt, waarbij er gebruik wordt gemaakt van een ruwe zwarte pad (bijv. Twister rood/ groene pad). Hierna worden er op de vloer twee nieuwe polymeerlagen (waslagen) aangebracht. Na deze behandeling ziet uw vloer er weer als nieuw uit en is de vloer weer voor langere tijd beschermd.
Topcoaten, ook bekend onder de naam topstrippen, is één van de meest gedane handelingen bij linoleum vloeren.
Diepstrippen of recoaten - is er een zodanige verkleuring ontstaan, of zijn vlekken op geen enkele andere manier te verwijderen dan gaan we de linoleum vloer diepstrippen of recoaten. Het linoleum wordt ontdaan van alle polymeer- of waslagen. Hierdoor bereiken wij de zogeheten kale linoleum vloer. Nu wordt de vloer behandeld met een zogeheten sealer, deze sealer sluit de kale vloer af en maakt deze weer bewerkbaar voor de volgende stap, de nieuwe polymeerlagen aanbrengen op het linoleum. Na deze deze stappen is het linoleum weer eenvoudig te onderhouden.
Het verschil met topcoaten is dat bij het recoaten de vloer geheel kaal wordt geschrobd., Dit betekent dat de vloer wordt geschrobd totdat er geen waslagen meer op de vloer aanwezig zijn. Nadat de vloer intensief is behandeld (matteren, sealen), zal de vloer uiteindelijk van nieuwe polymeerlagen worden voorzien.
Recoaten is een tijdrovende en intensieve behandeling en kan uitsluitend door een vloerspecialist worden uitgevoerd. Wanneer er gekozen wordt voor een recoatbehandeling is het noodzakelijk dat de gehele ruimte leeg is.
Marketing & Communicatie
|