Zoek

   Persoonlijk advies   024-3727292        Groot assortiment          Op voorraad is vandaag verstuurd   

Nieuwe SUP-wetgeving vanaf 1 juli 2023

De Nederlandse regering gaat de strijd aan met zwerfafval door het gebruik van plastic wegwerpproducten aan banden te leggen, de zogenaamde SUP-wetgeving. SUP staat voor Single Use Plastic.

SUP-wetgeving voor drank- en voedselverpakkingen

Belangrijke informatie over de nieuwe regels voor het gebruik van plastic wegwerpproducten

De Nederlandse regering gaat de strijd aan met zwerfafval door het gebruik van plastic wegwerpproducten aan banden te leggen, de zogenaamde SUP-wetgeving. SUP staat voor Single Use Plastic. Sinds 1 juli 2023 is er een verbod op het gratis verstrekken van plastic-bevattende wegwerpbekers en maaltijdverpakkingen voor consumptie on-the-go, afhalen en bezorgen. Voor consumptie op locatie zijn vanaf 1 januari 2024 plastic-bevattende wegwerpbekers en maaltijdverpakkingen verboden, tenzij voldaan kan worden aan hoogwaardige recycling.


Op de website van Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat minderwegwerpplastic.nl staat alle belangrijke informatie over de aankomende regelgeving voor het verminderen van bekers en -bakjes voor eenmalig gebruik. Via de regelhulp kun je jouw eigen huidige situatie in kaart brengen en word je verwezen naar relevante informatie, die je helpt om met de regelgeving aan de slag te gaan.


Ontmoediging op plastic wegwerpbekers en maaltijdverpakkingen voor consumptie on-the-go

Sinds 1 juli 2023 is de huidige SUP-wetgeving uitgebreid. Het verboden om gratis plastic of plastic-bevattende wegwerpbekers en maaltijdverpakkingen te verstrekken voor consumptie onderweg, of bij afhalen en bezorgen. Deze plastic verpakkingen mag je nog wel verstrekken als de consument hier extra voor betaalt. Deze regel valt dus onder het ontmoedigingsbeleid en niet onder het verbod. Daarnaast ben je verplicht om de consument een herbruikbaar alternatief aan te bieden of het ‘bring your own’-principe te stimuleren. Hierbij mogen klanten zelf een mok, bord of bakje meebrengen.

Voor voorverpakte dranken en voedingsmiddelen die bedoeld zijn voor consumptie onderweg of bij afhalen en bezorgen hoef je geen herbruikbaar alternatief aan te bieden. Voor voorverpakte maaltijden of koude dranken die verkocht worden bij een supermarkt of andere ‘to-go’ voedseluitgiftelocaties geldt dus alleen dat de consument extra moet betalen.



Verbod op plastic wegwerpbekers en maaltijdverpakkingen voor consumptie ter plaatse

Vanaf 2024 wordt de SUP-wetgeving verder uitgebreid naar consumptie ter plaatse, bijvoorbeeld in horecagelegenheden, evenementen en kantoren. Het is vanaf dan verboden om plastic of plastic-bevattende wegwerpbekers en maaltijdverpakkingen te verstrekken, tenzij je zorgt voor een goede inzameling van deze producten zodat deze hoogwaardig gerecycled kunnen worden. Deze vorm van recycling is op dit moment alleen mogelijk bij PET-producten, dus verpakkingen van andere materialen mogen vanaf 2024 niet meer aangeboden worden bij consumptie ter plaatse ook niet tegen bijbetaling.


 


Wat betekent dit voor jouw bedrijf of organisatie

Vallen jouw verpakkingen onder de SUP-wetgeving? Dan wordt het tijd om op zoek te gaan naar alternatieven. Je kan bijvoorbeeld kijken naar herbruikbare alternatieven. Avodesch kan je daarbij helpen. We hebben diverse innovatieve en toekomstbestendige oplossingen beschikbaar en denken graag met je mee.

Meer weten over de SUP-wetgeving? Download onze handige beslisboom en de flyer met uitleg:
- Beslisboom SUP-wetgeving ▼ Download hier

Het verbod en de markering op SUP-producten

Vanaf 2021 geldt al een verbod en markeringsplicht op SUP-producten. Het verbod geldt voor een aantal plastic wegwerpproducten, zoals bestek, roerstaafjes, borden, geschuimd Polystyreen maaltijdbakken en geschuimd Polystyreen drinkbekers met deksels. Op wegwerpbekers met een plastic coating of die volledig van plastic zijn gemaakt, geldt een markeringsplicht. Deze markering laat zien dat het product van plastic is gemaakt of plastic bevat.

Bron Paardekooper