Zoek

   Breed én Duurzaam geselecteerd assortiment      Deskunig en persoonlijk advies      Betrouwbare logistiek en snelle levering  

Mogen papieren handdoekjes bij het papier?

Na het lezen van een interview met handdrogerfabrikant Dyson in het magazine van Service Management, vroeg een lezeres zich af of papieren handdoekjes nu bij het papier moeten of bij het restafval. Servicemanagement legde de vraag voor aan de Vereniging Research Schoonmaak (VSR) en het European Tissue Symposium (ETS).

 

In het artikel stelt Dyson dat gebruikte papieren handdoeken, inclusief de handdoeken die van gerecycled materiaal zijn gemaakt, niet hergebruikt kunnen worden. “Ze eindigen op de vuilnisbelt of moeten worden vernietigd. Al met al produceren papieren handdoeken 45 keer meer afval dan de Dyson Airblade.”

Restafval of papier?

De lezeres vroeg zich naar aanleiding daarvan af of de gebruikte doekjes niet bij het papier mogen. “Moeten ze bij het restafval, want op mijn werk gooi ik deze bij het papier.”

De redactie van Service Management legde de vraag voor aan de VSR en het ETS:

De Commissie Techniek van de VSR:   “Wat betreft wet- en regelgeving zit er een addertje onder het gras. Volgens Europese regelgeving – Directive on Packaging and Packaging Waste – mag je alleen van schoon oud papier en karton nieuw verpakkingsmateriaal maken. Dit maakt het proces wat kritischer. Operationeel is het een kwestie van scheiden aan de bron: als de stroom zuiver wordt gehouden en gescheiden bij de inzameling is het in de praktijk zo dat het wel zo werkt om gebruikte papieren handdoekjes bij het oud papier te verwerken en niet in het restafval te laten belanden.”

Het European Tissue Symposium “Papieren handdoekjes worden verzameld in de prullenbak omdat de papieren handdoeken na het drogen van de handen waterdruppels absorberen die bacteriën en virussen bevatten. Dat voorkomt de verspreiding van microben in de lucht zoals gebeurt met jetdrogers en warme luchtdrogers. In de meeste gebouwen worden de gebruikte papieren handdoeken apart verzameld. Ze kunnen vervolgens worden gebruikt als brandstof van afval in energiecentrales in Nederland of worden gecomposteerd als daar een mogelijkheid voor bestaat.”

Bron: Servicemanagement d.d. 11-04-2016